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fondamenti di nutrizione umana

Fondamenti di nutrizione umana (III Edizione) a cura di Lorenzo M. Donini, Anna Maria Giusti, Alessandro Pinto, Valeria del Balzo.

Comportamento alimentare

ORTORESSIA NERVOSA: dimensione del fenomeno, e validazione di un questionario di diagnosi


Scopo del lavoro è stato verificare la prevalenza dell’ortoressia nervosa, disturbo del comportamento alimentare definito come una “ossessione maniacale per i cibi sani”, studiare le caratteristiche fisiologiche, socio-culturali e psico-comportamentali che caratterizzano i soggetti ortoressici, e validare un questionario per la sua diagnosi.

Materiali e Metodi:Sono stati arruolati 525 soggetti suddivisi poi in due campioni in modo casuale (campione di 404 soggetti per lo studio della prevalenza dell’ortoressia e per la messa a punto del test di diagnosi di ortoressia; campione di 121 soggetti per la validazione del test).
Abbiamo posto diagnosi di ortoressia sulla base della rilevazione sia di un disturbo con aspetti ossessivo-compulsivi della personalità che di un comportamento alimentare salutistico.
E’ stato validato un questionario, ORTO-15, utile alla diagnosi di ortoressia e composto da 15 item a risposta multipla chiusa.

Risultati: Abbiamo individuato due sottogruppi di soggetti: gli ortoressici ed i soggetti con comportamento alimentare salutistico. Sono risultati ortoressici 28 soggetti su 404 esaminati (prevalenza del 6.9%). A questi si aggiunge poi una percentuale di soggetti (17.1%) con un comportamento alimentare salutistico, da far risalire per lo più alle notizie allarmanti diffuse dai mezzi di comunicazione sul tema alimentazione, ma non associato ad un disturbo ossessivo-compulsivo della personalità.
Il test da noi proposto per la diagnosi di ortoressia (ORTO 15) ha dimostrato una buona capacità predittiva anche alla verifica su un campione di controllo. Presenta però un limite nell’individuazione del disturbo ossessivo. A questo scopo riteniamo utile e necessario un successivo approfondimento del lavoro, nel quale inserire ulteriori domande utili alla valutazione del comportamento ossessivo-compulsivo nel questionario ORTO-15.

 

1. Donini LM, Marsili D, Graziani MP, Imbriale M, Cannella C: Orthorexia nervosa: a preliminary study with a proposal for a diagnosis and an attempt to measure the dimension of the phenomenon. Eating & Weight Disorders 2004, 9, 2, 151-7 
2. Donini LM, Marsili D, Graziani MP, Imbriale M, Cannella C: Orthorexianervosa: validation of a diagnosis questionnaire. Eating & Weight Disorders 2005, 10, e28-e32

 

Eating behavior of ballet dancers


Ballet dancers are frequently regarded as having a higher risk of developing eating disorders (ED). This paper describes the eating habits and prevalence of ED in a group of female students from a dance academy in Rome, Italy. Participants were assessed with an array of measures conventionally employed (usually singly) in epidemiological studies of ED, namely: an anthropometrical-nutritional evaluation, the EAT, EDI, and BUT questionnaires, and the EDE interview. The 160 students who agreed to participate were evaluated anthropometrically, nutritionally and psychometrically and 83 underwent the EDE structured interview. Their calorie intake was insufficient in all age groups in terms of the nutritional standards required by their daily physical activity. EAT, EDI and BUT enhanced concerns about dieting, food intake control and body image. The significance of the correlations between calorie intake and the EAT Dieting and the EDI Perfectionism and Interceptive Awareness scores increased in function of age. Food, weight and body image concerns increased with age and length of time in the ballet environment The reduced calorie intake was not necessarily linked to the presence of psychopathological signs.

 

Dotti A, Fioravanti M, Balotta M, Tozzi F, Cannella C, Lazzari R: Eating behavior of ballet dancers. Eat & weight Disord 2002, 7, 1, 60-7 

 

COLOR AND FOOD CHOICE


The Theory of Colors , formulated by J.W. Goethe (1830), emphasized the emotional components of colors; subsequent research attributed to the color the role of an indicator of hidden psychological states. Color in itself is not merely a physical trait of objects, but also transmits signals and symbolizes emotional states (danger, security, sympathy, refusal). In nutrition, color is an indicator of taste and texture, and in general of properties which determine choice or rejection. Color responses that can be associated to different reactions to stimuli from food can represent a useful tool to study the relationship between food preferences and actual choices. To elucidate this relationship, a study was conducted; the sample examined thus far is comprised of 100 subjects (18-73 years). The means used were: a multipocket holder with 8 color cards (Max Luscher); 22 B/W photographs of raw foods equally representing food groups, including sweets; a questionnaire for the recording of personal and anthropometric data, eating habits and body awareness. Participants were first shown the folder with all color cards, then the pictures of different foods; subsequently, they were asked to eliminate one color and arrange the remaining cards in order of preference. Each respondent was then asked to associate the picture of one food to each of the 7 colors.

The colors which are discarded most frequently are black, gray and brownM: 50%, 20%, 17%; F:28%, 25%, 20% whereas the favorite colors are green and yellow. The food associated with green was vegetables for M; F associated yellow with cereals (pasta). The least favorite colors are gray and brown, which are associated with fats by M and with fruits by F. 


1. Campioni S, Graziani MP, De Litta G, Cantelli G, Verdicchio I, del Balzo V, Franzese A, Cannella  C: Color and food choice. 8th European Nutrition Conference. Scandinavian journal of Nutrition 2/99 suppl no 34 
2. C. Savina, M P Graziani,* G. De Litta, V. del Balzo, C. Cannella Immagine virtuale delle emozioni alimentari. Clin Dietol 1999, 27, 145-8

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